× Portal pełni rolę zaplecza SEO i treści na nim są treściami sponsorowanymi. Informacje znajdujące się na portalu nie są poradami medycznymi. Aby zasięgnąć porady medycznej, należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub specjalistą.

Pigwa i jej wykorzystanie w budowaniu odporności

pigwa

Pigwa jest owocem pochodzącym z Azji, o którym jeszcze mało mówi się w Polsce. Szkoda, ponieważ powinniśmy wliczyć ją do naszej diety w okresie przede wszystkim jesienno-zimowym. Ten owoc bowiem zawiera w sobie bardzo dużo witaminy C, jak również inne minerały, dzięki czemu skutecznie wzmacnia odporność. W okresie podatnym na przeziębienia organizm będą wspomagać również zawarte w niej witaminy z grupy B. Miąższ zawiera pektyny, które pomagają usuwać toksyny z organizmu.

Niestety owoce te nie nadają się do jedzenia na surowo, są bardzo kwaśne i twarde. Można z nich natomiast robić przetwory i nalewki. Zamiast cytryny można dodawać do herbaty sok. Poprawia ona smak czarnej herbaty i pomaga wzmocnić organizm i pozbyć się kaszlu. Wieczorem można się pokusić również o dodanie nalewki do herbaty, bądź wypić kieliszeczek. Należy jednak uważać ponieważ im nalewka dłużej stoi tym jest mocniejsza.

Nie należy zapominać o pestkach i nasionach, które również mają właściwości lecznicze. Zawierają one bowiem substancje, które wpływają korzystnie na pracę jelit i żołądka, łagodzą zgagę, działają przeciwwymiotnie, polepszają apetyt i wspomagają wątrobę. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy chronią również naszą skórę przed starzeniem się. Nie oznacza to, że jedząc pigwę będziemy piękni i zawsze młodzi, natomiast może nam trochę pomóc opóźnić ten nieuchronny proces.

Warto zainteresować się medycyną naturalną a w tym konkretnym przypadku tymi owocami, ponieważ oprócz smacznej konfitury czy soku zyskamy jeszcze szereg dobrodziejstw i nasz organizm na pewno nam podziękuje.